skip to Main Content

személyi edzésSokak számára okoz dilemmát az a kérdés, hogyan edzenek, ha már van valamilyen kisebb vagy akár komolyabb mozgásszervi vagy egyéb betegségük, elváltozásuk. Nekik segíthet a saját súlyos személyi edzés, amit szakképzett gyógytornász vezet.

Kinek ajánlott a gyógytornász által vezetett saját súlyos személyi edzés?

  1. Egészséges személyek részére: preventív jelleggel
  2. Megváltozott egészségi állapotú személyek részére
    • Belgyógyászati betegséggel élők számára: Főként cukorbetegek, hormonális problémákkal küzdők, komoly túlsúllyal rendelkezők, keringési betegséggel élők (artériás, vénás vagy nyirokkeringési zavarok) részére.
    • Mozgásszervi betegséggel élők számára: Elsősorban ízületi kopásokkal, gerincsérvvel, gerincferdüléssel rendelkezők számára.
    • Korábbi sérülés vagy műtét utáni állapotok esetén (törés, szalagsérülés, hasi műtétek, stb.)
    • Terhesség utáni állapot, pl. rectus diastasis esetén

Mit takar pontosan a gyógytornásszal végzett személyi edzés?

A pácienssel közösen kialakított rövid és hosszú távú cél megjelölése után kialakított szakszerű, személyre szabott, problémás területre adaptált edzésprogram. Ízületkímélő, funkcionális, otthon is minden további nélkül végezhető.

Miben más, mint a hagyományos személyi edzés?személyi edzés

Szakképzett gyógytornász tartja, aki a meglévő vagy kilátásban lévő belgyógyászati, kórélettani és biomechanikai tényezőkkel is tisztában van. Folyamatos figyelemráfordítás és korrekció az edző részéről a megfelelő kivitelezés és helyes begyakorlás céljából.

Kinek nem ajánlott?

Kizáró tényezők: pl. komoly ízületi instabilitás, instabil angina, súlyos szívbetegség, súlyos tüdőbetegség, súlyos (műtétet igénylő) porckorongsérv vagy gerincferdülés, csonttörés után 10 héten belül.

A program elkezdése előtt mindenképp szükséges az állapotfelmérés! A beteg anamnézisének felvételétől, a tünetek, panaszok rögzítésétől nem lehet eltekinteni.

Hogyan történik az edzés, a gyakorlatok betanulása?

A betanulás alatt minimum heti 2 alkalom szükséges edző jelenlétében. A betanulás ideje minimum 6 alkalom. Amikor elsajátította a páciens a gyakorlatokat, elég a heti 1x fenntartó edzés melletti folyamatos otthoni gyakorlás javasolt.


Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Back To Top