Barion Pixel Skip to content
Az ülő életmód Jobban Hat Ránk, Mint Gondolnánk!

Az ülő életmód jobban hat ránk, mint gondolnánk!

Az ülő életmód jobban hat ránk, mint gondolnánk!Soha nem végeztek még olyan sokan ülő munkát, mint napjainkban! Az ülő életmód olyan káros, hogy az orvostudományon belül külön területnek számít az általa okozott tünetek kutatása. A legújabb eredmények szerint napi 8-10 óra irodai munka káros hatását nem lehet ellensúlyozni még akár egy óra intenzív mozgással sem, az anyagcserénket a sporton kívül is  érdemes felgyorsítani!

Becslések szerint egy héten átlagosan 50-60 órát töltünk egy helyben, mozdulatlanul, azaz ülünk az autóban, a számítógép vagy a tévé előtt. A nők ráadásul az átlagnál is többet ülnek, mert a legtöbben kevesebbet sportolnak és nagyobb köztük az irodai munkát végzők aránya.

JELENTKEZÉS

Jelentkezés Személyes vagy Online Gyógytornára

Foglaljon időpontot Online naptárunkban szakemberünkhöz személyes vagy online szolgáltatásra!

A sok ülés növeli többek között az elhízás, a tüdőembólia, a stroke és a cukorbetegség kockázatát. Amikor valaki hosszabb időt tölt ülve, az anyagcseréje lelassul. Az aktív életmódot igénylő izmaink keringése a lassul, így kevesebb kalóriát égetünk el. Csökken továbbá a zsírsavak lebontásáért felelős enzimek termelődése, ami növeli a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát is. Az irodai munka is növeli a vérrögök kialakulásának kockázatát, ami tüdőembóliához, trombózishoz vezethet.

Ezen túl az irodai dolgozók között gyakrabban fordul elő depresszió is, miután a hangulatot szabályozó hormonokbó kevesebb jut az agyba.

Az ülő életmód befolyásolja testtartásunkat. Az ülőmunkát végzők előbb-utóbb szembesülnek azzal a tünetegyüttessel, amit egyszerűen számítógép-szindrómának nevezünk. Lassan természetesnek érezzük, hogy munkavégzés közben fáj a nyakunk, hátunk, esetleg a csuklónk, ujjaink stb. Bármilyen fájdalmat is érzünk, azt nem a számítógép vagy az egér okozza!

Vizsgálatokban azt találták, hogy a nem elhízott emberek átlagosan napi 150 perccel többet töltöttek mozgással, ami 350 kalória elégetését jelenti. Az állás, az izgés-mozgás, jövés-menés mind-mind hozzájárul az egészségünk megőrzéséhez! Az irodai dolgozóknak tanácsos lenne minél gyakrabban  felállni az íróasztaluktól. E-mailt olvasni, telefonálni lehet állva is. Steve Jobs, az Apple alapítója kollegáival rendszeresen sétálva ötletelt! Az irodák között gyakran van szintkülönbség, s ilyen esetekben érdemesebb inkább alépcsőt választani, mert ezzel is hozzájárulunk a jobb közérzethez! Már minimális változtatásokkal elérhető, hogy a mozgásszegény életmód szempontjából leginkább érintettek elkerüljék a kritikus évi 1-2 kiló felszedését!

Egészségünk a mi kezünkben van, tegyünk érte!

Dr Kriston Ildikó vagyok, az ArtHuman Központ alapítója. Végzettségem szerint közgazdász és jogász, illetve szomatodráma vezető (a betegségek lelki hátterét feltáró módszer) vagyok. Szakképzett gyógytornász kollégáimmal írásainkkal, szolgáltatásainkkal a mozgásszervi panaszok csökkentéséért dolgozunk!

This Post Has 0 Comments

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Back To Top