Barion Pixel Skip to content
A Gyermekkori Gerincproblémák Sajátosságai

A gyermekkori gerincproblémák sajátosságai

A gerincproblémák

A gerincproblémákban természetesen minden korosztály érintett. A gyermekek kezelése azonban kiemelten fontos, hisz náluk az elváltozásokat még jó eséllyel lehet korrigálni, ill. fiatalkorban végzett korrekció esetén megelőzhetőek a későbbi szövődmények. A mai serdülők egyre kevesebbet mozognak és egyre több időt töltenek TV, ill. számítógép előtt, ami nem szolgálja a helyes testtartás kialakulását.

Ma már egyre több iskolába eljutnak gyógytestnevelők, akik segítik a fiatalokat a kialakult elváltozsok korrigálásában. Erre bizony nagy szükség van, ugyanis az elmúlt évek felmérései azt mutatják, hogy a serdülők 2/3 részénél már fellelhető valamilyen tartáshiba, amelynek következtében, a felismerés és kezelés hiánya esetén súlyos gerincproblémák jönnek létre. A gyermek gerincfejlődésében jelentős változást hoz az iskolakezdés, amikor a mozgás mennyisége lecsökken, jóval többet ül, nehéz táskát cipel. Ez az egyoldalú terhelés, a mindennapi környezeti ártalmak, életmódbeli tényezők együttesen hozzájárulnak ahhoz, hogy a kisebb rendellenességekből komolyabb, sokszor visszafordíthatatlan gerinckárosodás alakuljon ki. (pl: gerincferdülés, porckopás).

JELENTKEZÉS

Jelentkezés Személyes vagy Online Gyógytornára

Foglaljon időpontot Online naptárunkban szakemberünkhöz személyes vagy online szolgáltatásra!

A hanyag tartás jellemzően tinédzser korban alakul ki a hirtelen növés, megnyúlás, testsúly növekedés és a gerincoszlop egyoldalú terhelése következtében. A gerinc élettani görbületeinek helyzete megváltozik, a görbületek növekedése vagy csökkenése jellemzi. A törzs- és hátizomzat közötti egyensúly megbomlik, az izmok legyengülése vagy rövidülése lesz jellemtő.

A tartáshibák típusai

  • lapos hát
  • kyphoticus hát,
  • lordoticus hát
  • kypho- lordoticus hát

Mindezt a gyermek még aktív izommunkával képes korrigálni. A degeneratív gerincbetegségek prevenciójaként a korai életkorban történő felismerés fontos, így kezelhető és teljesen javítható a helyes testtartás megtanulásával, a törzs izomzatának erősítésével. Fontos a megfelelően kiválasztott sportág, így a rendszeres mozgás a gyermek életében.

Abban az esetben, ha a helytelen testtartást aktív izomerővel nem tudja korrigálni, már maradandó gerincproblémák alakulnak ki.

A prevenció céljai

  • Rendszeres szűrővizsgálatok
  • Helyes testtartás megtanulása
  • Törzs izomzatának megerősítése
  • Rendszeres és megfelelően megválasztott sport
  • Degeneratív betegségek megelőzése

A tartáshibák, gerincproblémák kezelése

Gyermek és felnőtt korban egyaránt a gyógytorna, illetve annak modern vállfajai  (pl. Schroth terápia) alkalmasak a gerincferdülés, gerinc- és tartásproblémák kezelésére.

Hogyan működik a rendelői gyógytorna és hol lehet igénybe venni?

Abban az esetben, ha a beteg járóképes, választhatja a rendelői gyógytornát és a házi gyógytornát is.

Szaketerápiás és / vagy eszköz igény esetén (pl. SchrothMcKenzieDorn terápia stb.) szakemberek, eszközök rendelőnkben állnak rendelkezésre. Járóképes beteg esetén sport- és baleseti rehabilitációs gyógytorna rendelőnkben is előrhető, nem csak házi ellátásban. Rendelői gyógytorna esetén a kezelést mozgásszervi állapotfelmérés előzi meg, ami a gyógytornával együtt (is) megvalósítható.

Otthoni keretek között hatékony a műtét előtti, utáni és egyéb célú rehabilitációs, állapotfenntartó, erősítő, tartásjavító torna.

Helyszín: Arthuman Központ, 1122 Budapest, Alkotás út 15.

Időpont foglaláshttps://arthuman.vibrohome.hu/
Tel: 06-30-190-7315

Árak és finanszírozás

Házi gyógytorna árakat erre a linkre kattintva tudja megtekinteni, a rendelői gyógytorna árakat pedig itt találja. SZÉP kártyával szabadidős keretösszegből fizethető a szolgáltatás, illetve önkéntes egészségpénztárnál is elszámolható szolgáltatásunk számlája.

Jelentkezés gyógytornára

Tel: 06-30-190-7315
Email: arthuman@arthuman.hu 
Időpont foglaláshttps://arthuman.vibrohome.hu/


dr Kriston Ildikó

Dr Kriston Ildikó vagyok, az ArtHuman Központ alapítója. Végzettségem szerint közgazdász és jogász, illetve szomatodráma vezető (a betegségek lelki hátterét feltáró módszer) vagyok. Szakképzett gyógytornász kollégáimmal írásainkkal, szolgáltatásainkkal a mozgásszervi panaszok csökkentéséért dolgozunk!

This Post Has 0 Comments

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Back To Top