Barion Pixel Skip to content
Hasi Zsír

Melyek a stressz okozta hasi zsír kiváltó tényezői, kezelési- és megelőzési módjai?

A stressz és a hasi zsír közötti kapcsolat

A stressz hosszú távon hatással lehet mentális és fizikai egészségünkre is.  Súlyfelesleg alakulhat ki a has tájékán, ami káros az egészségre. A stressz okozta hasi zsír nem egy orvosi diagnózis, hanem egy megnevezése annak, hogy a stressz és a stresszhormonok hogyan hathatnak a hasi terültre. 

Tartson velünk a következő kérdések áttekintésében: 

JELENTKEZÉS

Jelentkezés Személyes vagy Online Gyógytornára

Foglaljon időpontot Online naptárunkban szakemberünkhöz személyes vagy online szolgáltatásra!

 • a stressz okozta hasi zsír kialakulásához hozzájáruló tényezők 
 • megelőzhető-e a kialakulása 
 • mit tehetünk a már kialakult állapot ellen 

Mi a stressz okozta hasi zsír? 

Tekintsük át a test stresszre adott válaszreakcióinak néhány módját, és hogy ezek hogyan vezethetnek a stressz okozta hasi zsír nevű állapot kialakulásához. 

Az üss vagy fuss reakció 

A kortizol egy létfontosságú hormon, melyet a mellékvese termel. Ez a hormon többek között a vércukor szint és az anyagcsere szabályozásáért felelős. 

A kortizol más hormonokkal együtt, mint például az adrenalin, részt vesznek a test „üss vagy fuss” reakciójának kialakításában. 

Válsághelyzetben ez a stresszválasz lelassítja a nem szükséges test funkciókat, így jobban tudunk összpontosítani. A veszély elmúltával helyreáll a szervezet normál állapota. 

Ez jó dolog. A tartós stressz azonban megemelheti a stresszhormonok szintjét a vérnyomással és a vércukorszinttel együtt, ami már kevésbé szerencsés. 

Az emelkedett kortizol szint és a hasi elhízás kapcsolata 

Egy 2018-as áttekintő tanulmány szerint a hosszú távú emelkedett kortizol szint szoros összefüggést mutat a hasi elhízással, azonban nem minden elhízással küzdő személy rendelkezik magas kortizol szinttel. A kutatók azt feltételezik, hogy a genetika szerepet játszik a glükokortikoid érzékenységben.  

A rövid távú stressz hasi panaszokat, például hányást vagy hasmenést, okozhat. A stressz hosszú távú következményeként kialakulhat irritábilis bélszindróma (IBS). Már meglévő IBS esetén stressz hatására fokozódhat a gázképződés és a puffadás. 

A hasi zsír egészségügyi kockázatai 

Bizonyos egészségügyi kockázatok összefüggést mutatnak az elhízással, azonban a hasi elhízás (hasi zsír) még ennél is nagyobb kockázati tényezőt jelenthet a társbetegségek kialakulásának és a halálozási arány alakulásának szempontjából. 

A hasi zsír két típusát különböztetjük meg: a bőr alatti zsírt és a zsigeri zsírt. 

A bőr alatti zsír 

A bőr alatti zsírréteg közvetlenül a bőrfelszín alatt helyezkedik el. Nem egészséges, ha túl sok van belőle, de nem károsabb, mint a test bármely egyéb területén található zsír. A bőr alatti zsírszövet olyan hasznos hormonokat termel, mint: 

 • a leptin, ami segít csökkenteni az étvágyat és elégetni az elraktározott zsírt 
 • az adiponektin, ami segít a zsír- és a glükóz anyagcsere szabályozásában 

Zsigeri zsír 

A zsigeri zsír, vagyis a hasüregben található zsír a máj, a belek és egyéb belső szervek körül található a hasfal belső oldalán. 

A zsigeri zsír egy része a csepleszben raktározódik el, egy lebenyszerű szövetdarabban az izmok alatt, amely egyre keményebbé és vastagabbá válik, ahogyan növekszik benne az elraktározott zsír mennyisége. Ennek hatására centiméterekkel nőhet a derékbőségünk. 

A zsigeri zsír több citokint tartalmaz, mint a bőr alatti zsír. Ezek a fehérjék enyhe gyulladást okozhatnak, növelve ezzel a krónikus egészségügyi problémák kialakulásának kockázatát. 

A zsigeri zsír több retinol kötő protein 4-et (RBPR) szabadít fel, mely inzulinrezisztencia kialakulásához vezethet. 

A zsigeri zsír okozta fokozott egészségügyi kockázatok 

A Harvard Health szerint a zsigeri zsír fokozza a következő egészségügyi problémák kockázatát: 

 • asztma 
 • rák 
 • kardiovaszkuláris betegségek 
 • végbélrák 
 • demencia 

Hogyan kezelhető a stressz okozta hasi zsír? 

A genetika befolyásolja, hogy a test hol raktározza el a zsírt. A hormonok, az életkor, valamint az, hogy egy nő hányszor szült, mind szerepet játszanak ebben. 

A nők szervezete hajlamos több zsírt raktározni a menopauza után, amikor az ösztrogén szint lecsökken. Ennek ellenére tehetünk a hasi zsír mennyiségének csökkentéséért. 

Először is, felejtsük el a „gyors fogyás hasi zsírból” módszereket, ugyanis nem létezik gyors megoldás. A lassú, tartós, a gondolkodást és az életmódot is érintő változtatások jelentik a legjobb megoldást, hogy pozitív, hosszú távú eredményeket érjünk el. 

Ebben segíthetnek a következő ajánlások: 

Csökkentsük a pszichológiai stresszt 

Mindannyiunkat ér stressz és lehetetlen kiiktatni az életünkből, azonban a következő módszerekkel csökkenthető és kezelhető: 

 • Én-idő. Kapcsolódjunk ki egy kemény nap után. Lazítsunk és hallgassuk meg a kedvenc dalainkat, helyezzük magunkat kényelembe egy jó könyvvel a kezünkben vagy dőljünk hátra és kortyoljunk egy kis nyugtató teát. 
 • Meditáció. A tudományos kutatások kimutatták, hogy a meditáció képes csökkenteni a pszichológiai stresszt. Számos fajtájú meditáció közül választhatunk, így tehát ha az egyik nem működik, akkor talán egy másik lesz számunkra a megfelelő. 
 • Szocializáció.   Függetlenül attól, hogy egy vacsoráról van szó a barátokkal, egy filmezős estéről egy fontos személlyel vagy egy kocogásról a szomszéddal, a kapcsolódás segíthet elterelni a figyelmünket a stresszorokról. 

Mozogjunk minden nap 

A hangulat javulás csak egyike a testmozgás számos jótékony hatásának. A mindennapos testmozgás segít csökkenteni a zsigeri zsír mennyiségét még akkor is, ha ez nem jár együtt súlycsökkenéssel.  

Végezzünk valamilyen közepes intenzitású testmozgást a legtöbb napon, a többi alkalommal pedig erősítsünk.  

Időnként kihagyhatunk 1-1 napot, de ilyenkor próbáljunk többet mozogni a nap folyamán. 

Amikor csak lehetséges: 

 • álljunk inkább ülés helyett 
 • lépcsőzzünk a lift használata helyett 
 • ne a legközelebbi parkolóhelyet válasszuk 

 Ha ülő munkát végzünk, időnként tartsunk szünetet és sétáljunk egyet. 

Meglepő módon a felülések és a hasprések nem csökkentik a zsigeri zsír mennyiségét, azonban erősítik és vastagítják a hasizmokat és segíthetik a fogyást.  

Figyeljünk oda az étrendünkre 

A kutatási eredmények azt mutatják, hogy a B-vitamin segíthet a stressz csökkentésében, ezért építsük be étrendünkbe a sötétzöld levelű zöldségeket, az avokádót és a banánt. A hal és a csirke szintén jó választást jelentenek. 

Étrendünk legyen kiegyensúlyozott. A kiegyensúlyozott étrend részét képezik a gyümölcsök, a zöldségek és a teljes kiőrlésű magvak. Az egészséges testsúly elérése és fenntartása érdekében csökkentsük a teljes kalória bevitelünket és kerüljük a következőket: 

 • hozzáadott fruktóz 
 • hidrogénezett növényi olajok (transzzsírok) 
 • alacsony tápértékű, magas energia- és szénhidráttartalmú ételek 

Alkoholt csak mértékkel fogyasszunk 

Az alkohol a megkönnyebbülés illúzióját adhatja, hatása azonban a legjobb esetben is csak ideiglenes és nem éri meg a hosszú távú következményeket, ha csökkenteni szeretnénk a hasi zsír mennyiségét. 

Az alkoholos italok energiatartalma magas és a test hamarabb égeti el az alkoholt, mint a zsírt. 

A jó alvás jelentősége 

A kutatási eredmények szerint a napi 6 óránál kevesebbet vagy 9 óránál többet alvó 18 és 65 év közötti felnőttek nagyobb mennyiségű zsigeri zsírral rendelkeznek.  

Egy másik tanulmány szintén hasonló eredményeket kapott 40 éves és 40 évnél fiatalabb felnőttek esetében. 

Az ajánlások szerint a legtöbb felnőttnek napi 7-9 órányi alvásra van szüksége. 

Kerüljük a dohányzást 

A kutatási eredmények azt mutatják, hogy a dohányzás növeli a hasi típusú elhízás kockázatát. Minél régebb óta dohányzunk, szervezetünk annál nagyobb valószínűséggel raktározza a zsírt a hasüreg területére. 

Hogyan előzzük meg a stressz okozta hasi elhízást? 

Ha még nem alakult ki nálunk a stressz okozta hasi elhízás, hasi zsír és szeretnénk csökkenteni az állapot kialakulásának a kockázatát, akkor: 

 • keressünk módszereket a stressz csökkentésére és az azzal való megküzdésre 
 • tartsuk ellenőrzésünk alatt a testsúlyunkat 
 • kövessünk kiegyensúlyozott étrendet 
 • minden nap mozogjunk egy keveset 
 • ne dohányozzunk vagy szokjunk le róla 
 • csak mértékkel fogyasszunk alkoholt 

Mikor keressünk fel szakembert? 

Kis mennyiségű hasi zsír esetén még nem feltétlenül kell egészségügyi szakembert felkeresnünk, azonban az éves egészségügyi vizsgálat mindenképpen szükséges. 

Keressük fel kezelőorvosunkat, ha a stressz következő hosszú távú hatásait tapasztaljuk magunkon: 

 • szorongás és depresszió 
 • kimerültség 
 • alvási nehézségek 
 • gyorsan gyarapodó hasi zsír 
 • gyakori puffadás és gázképződés, egyéb emésztési problémák 

Amit mindenképpen jegyezzünk meg 

A stressz okozta hasi elhízás csupán egy formája a hosszantartó stressz egészségre gyakorolt hatásainak. A túlzott mennyiségű hasi zsír számos egyéb egészségügyi problémához vezethet. 

Míg a genetikai adottságainkon nem tudunk változtatni, a stressz okozta hasi elhízás állapota megelőzhető és kezelhető. 

Keresse fel kezelőorvosát, ha: 

 • kérdései vannak a testsúlyával kapcsolatban 
 • tudni szeretné, hogy a testsúlya milyen hatással van az egészségére 
 • egyéb aggasztó tünetei vannak 

Hogyan működik a rendelői gyógytorna és hol lehet igénybe venni?

Abban az esetben, ha a beteg járóképes, választhatja a rendelői gyógytornát és a házi gyógytornát is.

Szakterápiás és / vagy eszköz igény esetén (pl. SchrothMcKenzieDorn terápia stb.) szakemberek, eszközök rendelőnkben állnak rendelkezésre. Járóképes beteg esetén sport- és baleseti rehabilitációs gyógytorna rendelőnkben is előrhető, nem csak házi ellátásban. Rendelői gyógytorna esetén a kezelést mozgásszervi állapotfelmérés előzi meg, ami a gyógytornával együtt (is) megvalósítható.

Otthoni keretek között hatékony a műtét előtti, utáni és egyéb célú rehabilitációs, állapotfenntartó, erősítő, tartásjavító torna.

Helyszín: Arthuman Központ, 1122 Budapest, Alkotás út 15., és 1113 Budapest, Kökörcsin utca 19.

Időpont foglaláshttps://arthuman.vibrohome.hu/

Tel: 06-30-190-7315

Kiegészítő kezelési lehetőségek

Légylézer (soft lézer) kezelés

soft lézer terápia pozitív hatásai

A lágylézer alkalmazása számos hatást generál a kezelt szöveteken:

1. növeli a véráramlást: a kapillárisok és artériák tágítása;

2. biostimuláció: szövet-regeneráció, proteinszintézis stimulációja, ATP előállítás stimulációja, fibroblast mitózis stimulációja, kollagén és elasztin növelése;

3. gyulladáscsökkentő hatás;

4. anti-ödéma hatás, a nyirokrendszer stimulációjával;

5. fájdalomcsillapító hatás: az idegvégződések érzékelési küszöbének növelése.

Ultrahang terápia

Az ultrahangterápia hatásmechanizmusa

Az ultrahang sugár hatására a sejtek rezegni kezdenek, mely a szövetekben mikromasszázst eredményez. A rezgés mechanikai energiája hőenergiává alakul, mely a szövetek mélyén felmelegedést okoz. Ennek következtében az adott terület keringése, oxigén ellátása fokozódik, ami izom-, heglazítófájdalomcsillapítóhatású, ezzel felgyorsítva a gyógyulási folyamatokat.

 • Keringés fokozása, anyagcsere javítása
 • Ödéma felszívódásának segítése
 • Hegszövet fellazítása
 • Izomlazítás
 • Fájdalomcsökkentés

Házi gyógytorna és online gyógytorna

Több helyszínen az Ön otthonában és online formában pedig helyszíntől függetlenül tudunk egyéni gyógytornát biztosítani.

Hogyan működik az online gyógytorna?

Gyógytornászaink segítségével lehetőséget biztosítunk a gyógyulásra akár otthonából is. Az online videóhívás során lehetőség nyílik az alapos vizsgálatra, mivel a gyógytornász a különböző mozgásszervi problémákat videón keresztül is megfigyelheti. A kezelésre ugyanígy van mód, kivéve azokat az eseteket, aminken a gyógyítása kizárólag manuálterápiás fogásokkal lehetséges (pl. állkapocs ízületi manuálterápiás kezelés).

A kontroll online gyógytorna kezelés célja a terápiával való haladás és a páciens visszajelzései alapján szükség esetén a terápia módosítása.

Abban az esetben, ha a páciens visszajelzése alapján az állapota javul, új, összetettebb, intenzívebb gyakorlatokra kerülhet sor. Ezeket minden esetben az online kezelés során betanítja, elmagyarázza a gyógytornász.

Sikeres terápia esetén hetente-kéthetente egy alkalom online gyógytorna kezelésre van szükség, otthon azonban minden nap gyakorolni kell. A teljes terápia általában 6-12 hétig tart.

Árak és finanszírozás

Házi gyógytorna árakat erre a linkre kattintva tudja megtekinteni, a rendelői gyógytorna árakat pedig itt találja. SZÉP kártyával szabadidős keretösszegből fizethető a szolgáltatás, illetve önkéntes egészségpénztárnál is elszámolható szolgáltatásunk számlája.

Jelentkezés gyógytornára

Tel: 06-30-190-7315
Email: arthuman@arthuman.hu

Forrás: Healthline.com

Németh Melitta

This Post Has 0 Comments

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Back To Top