Barion Pixel Skip to content
Gerincsérv

A porckorongsérv oka, azaz mi okozhat porckorongsérvet?

Mi az a porckorongsérv?

A gerincoszlopot az egymáson elhelyezkedő csontok, a csigolyák alkotják. Fentről lefelé a gerincoszlop nyaki szakasza hét, a gerinc háti szakasza 12, az ágyéki szakasz pedig öt csigolyából áll, amelyet alul a keresztcsont és a farkcsont követ. A csontok között porckorongok helyezkednek el. A porckorongok védik a csontokat, mivel tompítják az ütődések hatását, amely a járás, emelés, forgás és egyéb mindennapi tevékenységek során éri a csontokat.

A porckorong két részből áll: a puha kocsonyás anyagot tartalmazó belső magból és a kemény külső gyűrűből. Sérülés hatására vagy ha meggyengül, a porckorong belső anyaga kitüremkedhet a külső gyűrűn. Ezt nevezzük porckorongsérvnek vagy gerincsérvnek. Ez az állapot fájdalommal és diszkomfort érzéssel jár. Ha a porckorongsérv nyomást gyakorol valamelyik gerincidegre, az ideg által érintett területen zsibbadás és fájdalom is előfordulhat. Súlyosabb esetekben sebészeti beavatkozásra: a sérv műtétjére vagy eltávolítására is szükség lehet.

JELENTKEZÉS

Jelentkezés Személyes vagy Online Gyógytornára

Foglaljon időpontot Online naptárunkban szakemberünkhöz személyes vagy online szolgáltatásra!

Mik a porckorongsérv tünetei?

A porckorongsérv a gerinc bármelyik részén kialakulhat, a nyaki szakasztól a hát alsó részéig. Egyik leggyakoribb előfordulási helye az alsó háti szakasz. A gerinc idegek és erek bonyolult hálózata. A porckorongsérv a körülötte lévő idegekre és izmokra nagyobb/túlzott nyomást gyakorolhat.

A porckorongsérv tünetei:

 • fájdalom és zsibbadás, általában a test csak egyik oldalán
 • a karba vagy lábba sugárzó fájdalom
 • éjszaka vagy bizonyos mozdulatok hatására erősödő fájdalom
 • állás vagy ülés után erősödő fájdalom
 • fájdalom rövid séta alatt
 • megmagyarázhatatlan izomgyengeség
 • bizsergő, fájdalmas vagy égő érzés az érintett területen

A fájdalom típusa egyénenként változhat. Forduljunk orvoshoz, ha a fájdalom zsibbadást vagy bizsergést okoz, ami az izmok irányításának képességét is érinti.

A porckorongsérv oka

Porckorongsérv akkor alakul ki, amikor a külső gyűrű meggyengül vagy elszakad és a belső anyag kitüremkedik. Ez az életkor előrehaladtával is előfordulhat, valamint bizonyos mozdulatok is kiválthatják. A porckorong elmozdulhat a helyéről, ha megfordulunk vagy lehajolunk, hogy felemelünk egy tárgyat. A túl nagy méretű, nehéz tárgyak emelése túlzott terhet jelenthet a hát alsó szakaszára, ami porckorongsérvet okozhat.

A porckorongsérv oka lehet a fizikai megterhelés is. A sérv kialakulásának fokozottan fennáll a veszélye az erős fizikai megterheléssel, súlyok gyakori emelésével járó munkáknál.

A porckorongsérv kockázata túlsúlyos embereknél szintén növekszik, mivel a porckorongoknak a túlsúlyt is tartaniuk kell. A gyenge izmok és az ülő életmód is hozzájárulhat a porckorongsérv kialakulásához. A porckorongsérv oka olykor tehát akár a testsúlyban is keresendő.

A kor előrehaladtával nagyobb a porckorongsérv valószínűsége. Oka, hogy az idő múlásával a porckorongok veszítenek a védő funkciót ellátó víztartalmukból, aminek eredményeként könnyebben kimozdulhatnak a helyükről. Férfiaknál gyakrabban fordul elő, mint nőknél.

A porckorongsérv diagnózisa

Az orvos először fizikális vizsgálatot végez, hogy megtalálja a fájdalom és diszkomfort érzés forrását. Ez kiterjed az idegfunkciók és izomerősség ellenőrzésére, valamint annak vizsgálatára, hogy jelentkezik-e fájdalom az érintett terület mozgatása és érintése során. Az orvos kikérdezi a páciens kórtörténetét és a tüneteket is; azokat mikor tapasztalta először és milyen tevékenységek hatására erősödik a fájdalom.

A képalkotó vizsgálatok segítségével az orvos betekintést nyerhet a gerinc csontjainak és izmainak állapotába és azonosíthatja a sérült területeket. A képalkotó vizsgálat lehet:
• Röntgen
• komputertomográfia (CT)
• mágnesesrezonancia-képalkotás (MRI)
• diszkográfia (porckorongfestés)

Az orvos az így megszerzett információkból megállapíthatja, mi okozza a fájdalmat, gyengeséget vagy diszkomfort érzést.

Milyen szövődményeket okozhat a porckorongsérv?

A kezeletlen, súlyos porckorongsérv maradandó idegsérüléshez vezethet. Nagyon ritkán előfordulhat, hogy a porckorongsérv elvágja a hát alsó szakaszában és a lábakban lévő cauda equina idegekhez vezető idegimpulzusokat. Ez pedig okozhatja a bél- és hólyagműködés feletti kontroll elvesztését.

Másik hosszútávú hatás a fartáji és belső combokat érintő érzékvesztés. Ez esetben a porckorongsérv nyomást gyakorol az idegekre, aminek következtében érzékvesztés alakul ki a comb belső és a láb hátsó részében, valamint a végbél környékén.

A porckorongsérv tünetei javulhatnak, de súlyosbodhatnak is. Forduljunk orvoshoz, ha nem tudjuk végrehajtani a korábban végzett tevékenységeinket.

A porckorongsérv kezelése

A porckorongsérv kezelésére rendelkezésre állnak konzervatív módszerek, illetve műtéti beavatkozás. A kezelés jellemzően a tapasztalt diszkomfort érzés szintjétől, valamint a porckorong kitüremkedésének mértékétől függ.

porckorongsérv okaA porckorongsérv által okozott fájdalom sok esetben enyhíthető személyre szabott McKenzie tornával, egyéni gyógytornával. A gyógytornász az egyéni tünetek alapján állítja össze a  gyakorlatokat, amelyek erősítik a hátat, ugyanakkor csökkentik a fájdalmat.

A vény nélkül kapható fájdalomcsökkentők is segíthetnek, valamint, ha nem emelünk nehéz súlyokat és kerüljük a fájdalmat kiváltó testhelyzeteket.

Bár kísértést érezhetünk arra, hogy a fájdalom vagy diszkomfort érzés miatt ne végezzünk semmilyen testmozgást, ez azonban izomgyengeséghez és ízületi merevséghez vezethet. Ezért inkább maradjunk a lehető legaktívabbak, végezzünk nyújtást vagy alacsonyabb szintű fizikai terheléssel járó tevékenységeket, mint a gyaloglás, séta.

Az orvos műtétet javasolhat, ha a tünetek hat hét alatt nem enyhülnek vagy a porckorongsérv az izomfunkciókat érinti. A sebész a teljes porckorong helyett annak sérült vagy kitüremkedő részét távolítja el.

Súlyosabb esetekben sor kerülhet a porckorong cseréjére is, vagy a porckorong eltávolítására és a csigolyák összeforrasztására, ami megerősíti a gerincoszlop stabilitását.

Mik a kilátások a porckorongsérvvel élő emberek számára?

A legtöbb porckorongsérvvel élő beteg jól reagál a konzervatív kezelésre, a McKenzie tornára, egyéni gyógytornára. A fájdalom és diszkomfort érzés hat héten belül fokozatosan csökken.

Megakadályozható a porckorongsérv?

A porckorongsérvet valószínűleg nem lehet megakadályozni, azonban tehetünk lépéseket annak érdekében, hogy csökkentsük kialakulásának kockázatát. A követendő lépések:

 • Alkalmazzunk biztonságos emelési technikát. Hajoljunk és emeljünk térdből és ne derékból.
 • Őrizzük meg egészséges testsúlyunkat.
 • Ne üljünk hosszú ideig, rendszeres időközönként álljunk fel és végezzünk nyújtást.
 • Végezzünk gyakorlatokat a hát-, láb- és hasizom erősítésére.

Hogyan működik a rendelői gyógytorna és hol lehet igénybe venni?

Abban az esetben, ha a beteg járóképes, választhatja a rendelői gyógytornát és a házi gyógytornát is.

Szakterápiás és / vagy eszköz igény esetén (pl. SchrothMcKenzieDorn terápia stb.) szakemberek, eszközök rendelőnkben állnak rendelkezésre. Járóképes beteg esetén sport- és baleseti rehabilitációs gyógytorna rendelőnkben is előrhető, nem csak házi ellátásban. Rendelői gyógytorna esetén a kezelést mozgásszervi állapotfelmérés előzi meg, ami a gyógytornával együtt (is) megvalósítható.

Otthoni keretek között hatékony a műtét előtti, utáni és egyéb célú rehabilitációs, állapotfenntartó, erősítő, tartásjavító torna.

Helyszín: Arthuman Központ, 1122 Budapest, Alkotás út 15., és 1113 Budapest, Kökörcsin utca 19.

Időpont foglaláshttps://arthuman.vibrohome.hu/
Tel: 06-30-190-7315

Házi gyógytorna és online gyógytorna

Több helyszínen az Ön otthonában és online formában pedig helyszíntől függetlenül tudunk egyéni gyógytornát biztosítani.

Árak és finanszírozás

Házi gyógytorna árakat erre a linkre kattintva tudja megtekinteni, a rendelői gyógytorna árakat pedig itt találjaSZÉP kártyával szabadidős keretösszegből fizethető a szolgáltatás, illetve önkéntes egészségpénztárnál is elszámolható szolgáltatásunk számlája.

Jelentkezés gyógytornára

Tel: 06-30-190-7315
Lenti űrlap kitöltésével.
Email: arthuman@arthuman.hu 
Időpont foglaláshttps://arthuman.vibrohome.hu/

(Forrás: https://www.healthline.com/)


dr Kriston Ildikó

Dr Kriston Ildikó vagyok, az ArtHuman Központ alapítója. Végzettségem szerint közgazdász és jogász, illetve szomatodráma vezető (a betegségek lelki hátterét feltáró módszer) vagyok. Szakképzett gyógytornász kollégáimmal írásainkkal, szolgáltatásainkkal a mozgásszervi panaszok csökkentéséért dolgozunk!

This Post Has 0 Comments

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Back To Top