Barion Pixel Skip to content
Nyiroködéma

Nyirokkeringési zavarok (Nyiroködéma)

Mi az a nyirokkeringési zavar?

A nyirokkeringési zavar a nyirokrendszer elégtelen működését jelenti.

A nyirokrendszer nyirokcsomókból és nyirokerekből áll, melyek elvezetik a test szöveteiben felgyülemlett folyadékot. A nyirokfolyadék méreganyagokat, immunsejteket és bomlástermékeket szállít a nyirokcsomókhoz. A nyirokerek segítenek fenntartani a test folyadékegyensúlyát azáltal, hogy az átszűrt nyirokfolyadékot visszajuttatják a véráramba.

JELENTKEZÉS

Jelentkezés Személyes vagy Online Gyógytornára

Foglaljon időpontot Online naptárunkban szakemberünkhöz személyes vagy online szolgáltatásra!

A nyirokrendszer elégtelen működése esetén a szövetekben duzzanat jön létre a bennük felgyülemlett folyadék következtében. Ezt nevezzük nyiroködémának. A duzzanat leggyakrabban a karokban vagy a lábakban jelenik meg, azonban a test egyéb részeit is érintheti. A nyiroködéma kialakulhat valamilyen a nyirokrendszert érintő veleszületett rendellenesség következményeként. Ezt veleszületett vagy elsődleges nyiroködémának nevezzük. A nyiroködéma azonban számos egyéb komplex genetikai rendellenesség következtében is kialakulhat.
A nyirokkeringési zavar a legtöbb embernél krónikus állapotot eredményez, melynek progressziója azonban lassítható megfelelő kezeléssel.

Melyek a nyirokkeringési zavarok kialakulásának okai?

Az örökletes (elsődleges) és a másodlagos nyiroködéma kialakulásának számos különböző oka lehet.

Örökletes (elsődleges) nyiroködéma

Az örökletes nyiroködémát elsődleges nyiroködémának is nevezik. Ez kevésbé gyakori, mint a másodlagos nyiroködéma. Az örökletes nyiroködéma nagyobb valószínűséggel alakul ki akkor, ha valamelyik családtagunknál már előfordult korábban.
Az örökletes nyiroködéma leggyakoribb formája a Meige-szindróma, mely az összes előforduló eset 80%-át teszi ki. A Meige-szindrómát egy genetikai mutáció okozza, mely a lábakat, a karokat, az arcot és a gégét érinti. Néhány embernél a körmök sárgás elszíneződéséhez vezet.
Az örökletes nyiroködéma egy másik típusa a Millroy-betegség. Ez a betegség a nyirokrendszert felépítő struktúrák fejlődési rendellenességét okozza.

Másodlagos nyiroködéma

A mellrák kezelésében alkalmazott masztektómia a másodlagos nyiroködéma kialakulásának egyik leggyakoribb oka. A sebészek gyakran eltávolítják a hónaljban található nyirokszövetet az elrákosodott mellszövettel együtt. A karokból kiáramló nyirokfolyadéknak keresztül kell haladnia a hónaljon. Ha eltávolítják erről a területről a nyirokcsomókat, az nyirokkeringési zavarokhoz, ezáltal a karokban kialakuló duzzanathoz vezethet.

A rák, valamint a sugárkezelés szintén nyiroködéma kialakulásához vezethetnek. A sugárkezelés és a műtétek következtében kialakuló tumorok és hegszövetek a nyirokrendszer károsodásához és sérüléséhez vezethetnek. Nyiroködéma kialakulhat a fejet és a nyakat érintő rákos megbetegedések kezelésének következtében is, mely az arc, a nyak, a szemek, valamint az ajkak duzzanatához vezethetnek.

Melyek a nyirokkeringési zavarok jelei és tünetei?

A nyirokkeringési zavarok fő jele a nyiroködéma. A nyiroködéma duzzanat kialakulásához vezet a karokban és a lábakban. Az ujjakban és a lábujjakban visszatartott folyadék következtében szintén duzzanat alakul ki. A fej és a nyak szövetei is érintettek lehetnek.

A duzzanat csökkentheti a mozgástartományt. Az érintett területen elnehezedettséget vagy tompa fájdalmat tapasztalhatunk.

A nyiroködéma további következményei:
• bőrelváltozások
• bőrelszíneződések
• hólyagosodás
• folyadékszivárgás a bőrön keresztül
• fertőzések

A fejet és a nyakat érintő nyiroködéma hatással lehet a látásra, valamint fülfájást és orrdugulást okozhat. Továbbá megnehezítheti:
• a légzést
• a nyelést
• a beszédet
• a nyálképzést

A veleszületett nyirokkeringési rendellenességben szenvedők esetében a tünetek már kora gyermekkorban megjelenhetnek, azonban van, hogy csak a serdülőkor kezdetekor vagy felnőttkorban, 35 éves kor után kezdődnek.

A másodlagos nyiroködéma tünetei bármikor megjelenhetnek a műtétet követően. A tünetek nagy része néhány hónappal vagy évvel a műtét után jelenik meg, egyes esetekben azonban akár még ennél is később.

Milyen komplikációkkal mutat összefüggést a nyiroködéma?

Néhány fertőzés, mint például a cellulitisz vagy a lymphangitisz a nyiroködémával együtt járhatnak.

A cellulitisz egyfajta bakteriális bőrfertőzés, mely a nyiroködémával gyakran együtt járó bőrelváltozásokkal van összefüggésben, melynek köszönhetően a baktériumok bejutnak a mélyebb szövetekbe.

A lymphangitisz a nyirokerek bakteriális, vírusos vagy gombás megbetegedésének következtében alakul ki.
A fertőzés tünetei többek között az érintett terület csíkokban vagy foltokban történő kivörösödése. Egyéb tünetek lehetnek például:
• láz
• viszketés
• hidegrázás

Hogyan diagnosztizálhatóak a nyirokkeringési zavarok?

Első lépésként orvosa fizikális vizsgálatot fog végezni, valamint áttekinti egészségügyi kórtörténetét.
Nyirokkeringési rendellenesség gyanúja esetén orvosa képalkotó vizsgálatot rendelhet el. Az egyik ilyen esetekben gyakran alkalmazott képalkotó vizsgálat a lymphangiogram, amely egy olyan röntgen vizsgálat, melynek során kontrasztanyag segítségével vizsgálják a nyirokcsomók és nyirokerek útját.

Orvosa a kontrasztanyagot a lábujjak közé vagy a lágyéki területre fogja beinjekciózni. A röntgenvizsgálat kimutatja a nyirokelvezető rendszerben található kóros eltéréseket. A hagyományos röntgenvizsgálat helyett végezhető MRI vizsgálat is.

Hogyan csoportosítjuk a nyiroködémákat?

A nyiroködémákat annak súlyosságától függően különböző stádiumokba soroljuk:
0. Stádium (látens). Nincsenek látható elváltozások, azonban az érzékelésben tapasztalhatóak fájdalommal, nyomásérzékenységgel járó változások.
1. Stádium (enyhe). Az érintett területen megjelenő duzzanat mértéke változó lehet a nap folyamán. Az ödémás rész megtartja az ujjbenyomatot (gödrösödő ödéma).
2. Stádium (mérsékelt). A duzzanatok tartósak, az érintett területek szivacsos tapintásúak. A bőr gyulladttá válik és megvastagszik.
3. Stádium (súlyos). A folyadék visszatartás folyamatossá válik. Az érintett terület megkeményedik és erőteljesen megduzzad. A bőrelváltozások nem visszafordíthatóak és gyakori a funkcióvesztés is.

Hogyan kezelhetőek a nyirokkeringési zavarok?

A kezelés célja a duzzanat csökkentése amilyen hamar és amennyire csak lehetséges, valamint az érintett terület mozgástartományának és funkciójának megtartása.

Otthoni lehetőségek

A kompresszió egy rendkívül fontos kezelési módja a nyiroködémának. Az érintett végtag kompressziója elősegíti a nyirokfolyadék karokból és lábakból történő kiáramlását, valamint annak továbbáramlását a törzs irányába fenntartva ezáltal a normál keringést. A karra vagy a lábra helyezett elasztikus pólya vagy kompressziós ruhadarab folyamatosan nyomást gyakorol a duzzadt területre. Ennek köszönhetően csökken a végtag mérete és a bőr feszülése, valamint javul a mobilitás.

A kompressziós ruhadarabok speciálisan megtervezett zoknik, harisnyák és ruha ujjak, melyek szorosan, ugyanakkor kényelmesen illeszkednek a duzzadt végtaghoz. Orvosa lehet, hogy javasolni fogja Önnek a duzzanat mértékének megfelelő kompressziós ruhadarab beszerzését.
A ruhadarab kompressziós fokozata a duzzanat mértékétől függ. A standard kompressziós ruhadarabok megvásárolhatóak a legtöbb gyógyszertárban vagy drogériában.
A kompressziós fokozatot higanymilliméterben (Hgmm) adják meg. Minél magasabb a kompressziós fokozat, annál nagyobb a nyomás.

Bár nem létezik iparilag meghatározott standard, rendszerint az alábbi besorolás használatos:
• Gyenge kompresszió (1. Osztály): 20 Hgmm alatt
• Mérsékelt kompresszió (2. Osztály): 20 és 30 Hgmm között
• Erős kompresszió (3. Osztály): 30 Hgmm felett

Leggyakrabban a fokozatos kompresszió javasolt. Ez alkalmazható a belebújós zokniknál és ruha ujjaknál vagy a házi készítésű pólyáknál. A fokozatos kompressziós ruhadarabok esetében a ruhadarab a kar vagy a láb törzstől legtávolabbi pontján a leglazább és fokozatosan szűkül a végtagon felfele haladva.

Amennyiben a beépített kompressziós ruhadarabok nem elérhetőek egy nyiroködéma szakértő meg tudja mutatni, hogy a pólya rétegzett felhelyezésével hogyan érhető el ugyanez a hatás. A végtagok törzstől távolabbi pontján szorosabb, szűkebb kell, hogy legyen a pólya több, egymást átfedő réteggel. Ahogyan felfele haladunk a végtagon a pólya egyre lazább, kevésbé szűk kell, hogy legyen egyre kevesebb egymást átfedő réteggel.

A pneumatikus kompresszió

A kompressziós terápia egy másik formája a pneumatikus kompresszió. A pneumatikus kompressziós kezelés során a kompressziós ruha egyes részei időzítetten felfújódnak, majd leeresztenek a nyirokfolyadék megfelelő áramlásának stimulálása érdekében.

Testmozgás

A testmozgás szintén segít a nyirokkeringési rendellenességek kezelésében. A testmozgás során az izmok összehúzódnak és ezek az összehúzódások nyomást gyakorolnak a nyirokerekre. Ez elősegíti a folyadék keresztüláramlását az ereken és csökkenti a duzzanat mértékét.

A nyiroködéma szakértők a következő gyakorlatokat javasolják az állapot javítása érdekében:
• az egyszerű ROM (range of motion) gyakorlatok, mint például a térdhajlítások vagy a csukló rotáció, segítenek megtartani a flexibilitást és a mobilitást
• a könnyű repetitív gyakorlatok szintén segítenek megakadályozni a folyadék karokba ás lábakba történő áramlását.

Próbáljuk ki a sétát, a jógát és a low-impact aerob mozgásformákat, mint például az úszás. Próbáljunk minden nap 20-30 percet mozogni a hét legtöbb napján. A testmozgás megkezdése előtt azonban konzultáljunk kezelőorvosunkkal.

Gyógytorna

Egyéni gyógytorna során szakember segít a célirányos, személyre szabott gyakorlatok kialakításában, kivitelezésében.

Fizikoterápiás kezelések

A különboző gépi kezelések stimulálják a nyirokrendszert, anti-ödéma hatással rendelkeznek, segítik az ödéma felszívódását. Ilyen kezelések a lágylézer (soft lézer) és az ultrahang terápia.

Az alacsony energiájú lézerterápiát többek között a mellrákkal összefüggő nyiroködéma kezelésére használják.
Ennek a kezelésnek az alkalmazásához gyógytornászra vagy más a nyiroködéma kezelésében jártas egészségügyi szakemberre van szükség. A kutatási eredmények szerint a kezelés hatásos a duzzanat, a fájdalom és a végtagok méretének csökkentésében.

Orvosi és műtéti eljárások

A nyiroködéma kezelésére általában a teljes dekongesztív terápiát (CDT) szokták javasolni a szakemberek. Ez számos alkotóelemből áll, melyek közül néhányat már említettünk korábban:
• kompressziós ruhadarabok
• bőrápolási szokások
• végtagok tornáztatása
• nyirokmasszázs
A nyirokmasszázs, más néven manuális nyirokdrenázs, egy olyan típusa a masszázs terápiáknak, melyet képzett nyiroködéma szakértő végez. A szövetek masszírozása lehetővé teszi a folyadék szabadabb áramlását.
A manuális nyirokdrenázs alkalmazásának gyakorisága a duzzanat mértékétől és elhelyezkedésétől függ, valamint attól, hogy az érintett terület mekkora mértékű mozgatást tolerál. Kezdetben általában heti 5-ször alkalmazzák a kezelést 3-8 héten keresztül, majd olyan gyakorisággal folytatják, amellyel fenntartható a javulás.
Egy szakértő abban is tud segíteni, hogy hogyan végezhetjük a kezelést otthon.
A manuális nyirokdrenázs nem javasolt cellulitisz vagy bármilyen egyéb bőrfertőzés vagy sérült bőr esetében.

A zsírleszívás hatékony lehet olyan előrehaladott stádiumú nyiroködéma esetében, melynél más kezelési módok hatástalanok voltak. Egy 2015-ös tanulmány eredményei azt mutatják, hogy a zsírleszívás csökkentheti a végtag méretét és javíthatja annak funkcióját, a jóllétet és az életminőséget.
Azonban az eljárást követően is szükség van a kompressziós ruhadarabok használatára a duzzanat csökkentése érdekében.
A bakteriális fertőzéssel együtt járó nyiroködémát először antibiotikummal kezelik. Az antibiotikumok segítenek a fájdalom és a duzzanat kezelésében, továbbá a fertőzés terjedését is megakadályozzák.

Hosszú távon milyen kilátásra számíthatnak a nyirokkeringési rendellenességben szenvedők?

A hosszú távú kilátások a betegség stádiumától, elhelyezkedésétől, a nyiroködéma okától, valamint az általános egészségi állapottól függnek.
A nyiroködéma egy folyamatosan fennálló állapot, mely folyamatos kezelést igényel. A legtöbb esetben egy bizonyos mértékű duzzanattal folyamatosan számolnunk kell, azonban a progresszió lassítható.
Fontos, hogy egy nyiroködémára szakosodott szakemberekből álló team-el dolgozzunk együtt, mely gyógytornászokból, sebészekből és más szakorvosokból áll. A nyiroködéma kezelésének legjobb módja a különböző kezelések és terápiák kombinált alkalmazása.

Hogyan működik a rendelői gyógytorna és hol lehet igénybe venni?

Abban az esetben, ha a beteg járóképes, választhatja a rendelői gyógytornát és a házi gyógytornát is.

Szakterápiás és / vagy eszköz igény esetén (pl. SchrothMcKenzieDorn terápia stb.) szakemberek, eszközök rendelőnkben állnak rendelkezésre. Járóképes beteg esetén sport- és baleseti rehabilitációs gyógytorna rendelőnkben is előrhető, nem csak házi ellátásban. Rendelői gyógytorna esetén a kezelést mozgásszervi állapotfelmérés előzi meg, ami a gyógytornával együtt (is) megvalósítható.

Otthoni keretek között hatékony a műtét előtti, utáni és egyéb célú rehabilitációs, állapotfenntartó, erősítő, tartásjavító torna.

Helyszín: Arthuman Központ, 1122 Budapest, Alkotás út 15., és 1113 Budapest, Kökörcsin utca 19.

Időpont foglaláshttps://arthuman.vibrohome.hu/
Tel: 06-30-190-7315

Fizikoterápiás kezeléseink

Lágylézer kezelés (Soft lézer)
Ultrahangterápia
Elektroterápia, TENS 

Házi gyógytorna és online gyógytorna

Több helyszínen az Ön otthonában és online formában pedig helyszíntől függetlenül tudunk egyéni gyógytornát biztosítani.

Árak és finanszírozás

Házi gyógytorna árakat erre a linkre kattintva tudja megtekinteni, a rendelői gyógytorna árakat pedig itt találjaSZÉP kártyával szabadidős keretösszegből fizethető a szolgáltatás, illetve önkéntes egészségpénztárnál is elszámolható szolgáltatásunk számlája.

Jelentkezés gyógytornára

Tel: 06-30-190-7315
Lenti űrlap kitöltésével.
Email: arthuman@arthuman.hu 
Időpont foglaláshttps://arthuman.vibrohome.hu/

(Forrás: https://www.healthline.com/)

dr Kriston Ildikó

Dr Kriston Ildikó vagyok, az ArtHuman Központ alapítója. Végzettségem szerint közgazdász és jogász, illetve szomatodráma vezető (a betegségek lelki hátterét feltáró módszer) vagyok. Szakképzett gyógytornász kollégáimmal írásainkkal, szolgáltatásainkkal a mozgásszervi panaszok csökkentéséért dolgozunk!

This Post Has 0 Comments

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Back To Top