Barion Pixel Skip to content
Semleges Gerinc

Mi is az a „semleges gerinc”?

„Tartsuk a gerincünket semleges helyzetben…” Folyamatosan ezt az utasítást halljuk fitness órákon. De mit is jelent valójában?

A testünket bárhogyan képesek vagyunk mozgatni nagyszerű ízületeinknek köszönhetően. Ezek közül az ízületek közül számos a gerincoszlopunkban található meg.

A gerinc számos csigolyája, melyek a gerincoszlopot felépítő csontos képződmények összessége, képes valamilyen mértékű mozgásra.

JELENTKEZÉS

Jelentkezés Személyes vagy Online Gyógytornára

Foglaljon időpontot Online naptárunkban szakemberünkhöz személyes vagy online szolgáltatásra!

Az egyes részek mobilitása teszi lehetővé, hogy képesek legyünk olyan mozgások végrehajtására, mint az előrehajlás, az összegömbölyödés, a törzscsavarás, hogy magunk mögé nézzünk vagy a jobbra, balra fordulás.

Az ízületeink mobilitásának megőrzése, különösen a gerincünkben, kulcsfontosságú a mindennapi aktivitásainkhoz és elengedhetetlen a jóllétünkhöz, és éppilyen fontos az is, hogy megfelelően tudjuk használni az izmainkat az ízületeink stabilizálásához, amikor csak szükséges.

A „semleges” nem „egyeneset” jelent

A gerinc felső szakasza kisebb, könnyebb csigolyákból épül fel, az alsó szakasz, a farokcsont felé, pedig nagyobb, nehezebb csigolyákból. Még amikor egyenesen „állunk” is, akkor sem vagyunk egyenesek. A gerincünk úgy épül fel, hogy számos görbülettel rendelkezik.

A gerinc természetes görbületei magukban foglalják az enyhe kifotikus görbületet (egy enyhe hátrafele domborodást) a felső háti szakaszon és görbületeket az ellenkező irányba (lordotikus görbületek) a nyaki és az alsó háti szakaszon.

A gerincnek azt a helyzetét, melyben megőrzi természetes görbületeit „semleges gerincnek” nevezzük.

Ezek a görbületek egy célt szolgálnak: ezek a természetes görbületek segítenek a gerinc részeinek, a csontoknak, a porckorongoknak, az inaknak, az ínszalagoknak és izmoknak, hatékonyan és minimális károsodással cipelni a terhet. 

Nem csak a kanapé elmozdítása, a gyerekek cipelése vagy a guggoló állvány használata terheli a gerincet, a felnőtt test nehéz és a gerincnek elég nagy súlyt kell elbírnia akár a felsőtest elforgatása közben is.

Létfontosságú megtanulnunk, hogy hogyan tudjuk semleges helyzetben stabilizálni a gerincünket állás közben, ahhoz, hogy fenntartható módon terheljük a csigolyáinkat és porckorongjainkat.

Mi az, ami lefele húz?

Minden egyes csigolya mozgatható külön, külön is, azonban a gerinc görbületeit a gerinchez kapcsolódó nagyobb, nehezebb testrészek határozzák meg: a fej, a bordakosár és a medence.

Ha lepillantunk egy eszközre, az megváltoztatja a nyaki görbületet, lejjebb pedig a medence belepréselődik a székbe, melynek következtében az alsó háti gerincszakasz görbülete is más lesz, mint ha egyenesen állnánk.

A felső háti szakasz csigolyái közül számos kapcsolódik a bordakosárhoz, így a bordakosár helyzetének megváltoztatása is befolyásolja a gerinc görbületeit.

Ahhoz, hogy semleges helyzetben tartsuk a gerincünket, meg kell tanulnunk, hogyan tartsuk ezeket a nehezebb testrészeket megfelelő helyzetben, ami odamozdítja a csigolyákat, ahol lenniük kell.

Kezdjük a gerinc semleges helyzetének megtalálását állás közben

Minimális mennyiségű vagy testhezálló ruhában álljunk oldalt egy teljes alakos tükör előtt, hogy felmérhessük a fejünk, a bordakosarunk és a medencénk helyzetét. Billentsük magunk alá a medencénket, hogy a térdekkel és a bokával egy vonalba kerüljön.

Helytelen: A medence a térdek előtt, a bordák a medence mögött helyezkednek el.

Helyes: A csípő a térdekkel és a bokákkal egy vonalban helyezkedik el.

1. Állítsuk be a medencénket!

A medencénket előre és hátrafele irányba is tudjuk billenteni, de a gerincünk akkor van semleges helyzetben, ha a medencénk is (nem billen se előre, se hátra).

Ennek a pozíciónak a megtalálásához a csípőtövist, a spina iliaca anterior superiort (SIAS) és a medence alsó, elülső részét, a symphysis pubist (SP), kell megfelelő helyzetbe hoznunk.

Oldalról megfigyelve magunkat, a SIAS-t hozzuk függőegesen egy vonalba a SP-szal.

2. Állítsuk be a bordakosarat!

A bordakosárnak hengerhez hasonló formája van. Gyakran, mikor egyenesen állunk, előreejtjük a vállunkat, túlságosan elmélyítve ezzel az alsó háti szakasz görbületét, ami nem igazán jó a csigolyatesteknek és porckorongoknak ezen a területen.

Ha a bordakosarunk hátradől, mint a pisai ferdetorony, döntsük előre a bordakosarunk tetejét, hogy a bordakosár eleje a medence elülső része felett, azzal egy vonalban helyezkedjen el. Ez az alsó háti szakasz megfelelő mértékű görbületéről is gondoskodik.

3. Végül állítsuk be a fejünket is!

A modern technológia a gerincünkre is káros hatással lehet. Mikor túl sokat bámuljuk a készülékeinket nap közben, gyakran a) közelítjük az állunkat a mellkasunkhoz, b) előre ejtjük a fejünket.

Ezek a mozdulatok meghajlítják a csigolyákat a nyaki és a felső háti szakaszon, ami egy laposabb nyaki gerincgörbületet eredményez és egy erőteljesebb görbületet a felső háti szakaszon, mely jóval erőteljesebb annál, amilyennek semleges helyzetben lennie kellene.

A technológia nem teszi szükségessé ezt a testhelyzetet, tehát, a megfelelő testhelyzet felvételével kiküszöbölhető ez a hatás.

Ahhoz, hogy újra semleges helyzetbe hozzuk a felső és középső gerinc szakaszt, fejtetővel nyújtózzunk a plafon felé, miközben a fejünket hátrahúzzuk (ne emeljük meg az állunkat) úgy, hogy a fülünk a vállunk vonala mögé kerüljön. A bordakosarunkat eközben végig semleges helyzetben tartjuk.

Mikor a bordakosarunk a helyén van, a fejnek ez az egyszerre felfele és hátrafele irányuló mozdulata távolítja a gerincet a talajtól, visszaállítva a gerinc görbületeit semleges helyzetbe a nyaki és a mellkasi szakaszon.

„Vigyük magunkkal” semleges gerincünket!

A semleges gerinc megtartásának előnyei számos különböző testhelyzetben megmutatkoznak. A „semleges gerinc” „hordozható”, mert alkalmazkodik a különböző mozgássíkokhoz. 

A nagy testrészek, mint például a medence, a bordakosár és a fej, melyeket úgy állítunk be, hogy a gerinc semleges helyzetben maradjon, megtartják a relatív pozíciójukat, miközben alkalmazkodnak mindahhoz, ahogyan terheljük a testünket.

Sétálás és futás

A testnek van egy meghatározott súlya állás közben, ezt megmérhetjük egy mérlegen, de amint sétálni vagy futni kezdünk, a testre nehezedő teher nagyobb lesz, mint állás közben.

Mikor testhelyzetet változtatunk, a testrészeinknek a testsúlyunk 1,5-szörösével (séta) vagy 3-szorosával (futás) kell megbirkózniuk.

Ahhoz, hogy mozgás közben is egy vonalban maradjon a gerincünk, tartsuk úgy medencénket, bordakosarunkat és fejünket, ahogyan állás közben.

Térdelő helyzetben kéztámasszal

Számos gyakorlat kiinduló helyzete a négykézláb helyzet vagy asztaltartás pozíció, és az, hogy ebben a testhelyzetben megőrizzük a gerincünk semleges helyzetét, megnehezítheti számunkra, hogy megbirkózzunk a különböző gyakorlatokkal járó terheléssel.

Helyezkedjünk négykézláb helyzetbe egy tükör előtt, és gyakoroljuk a medencénk előre, hátra billentését. Figyeljük, hogy ezek a billenő mozdulatok hogyan változtatják meg az alsó háti szakasz görbületét a majdnem kiegyenesített helyzettől a mély görbületig. Majd állítsuk be úgy a medencénk helyzetét, hogy épp csak egy „enyhe” görbület legyen az alsó háti szakasz területén.

Ezt a görbületet megtartva emeljük meg a bordakosár elülő, alsó részét a mennyezet felé egészen addig, amíg egy vonalba nem kerül a medencénk elülső részével. Ebben a helyzetben megtartva amedencénket és bordakosarunkat, fejtetővel nyújtózzunk előrefele, miközben a fejünk hátsó részét a plafonhoz közelítjük.

Ezáltal a gerincünk megnyúlik a fejünktől egészen a medencénkig, és újra visszaállítja a gerincünk semleges helyzetét.

Guggolás és emelés közben

A guggolás és a súlyemelés gyakran arra készteti a testet, hogy előredőljön. Ahhoz, hogy megőrizzük gerincünk semleges helyzetét egy ilyen mozdulat közben, hozzuk egy vonalba a fejünket, bordakosarunkat és medencénket egy olyan szögben, amit a törzsünk megkíván.

Fontos megjegyeznünk, hogy a semleges gerinc nem egy fix pozíció, hanem egy tartomány.

Számos gyakorlat, különösen a súlyemelés, folyamatos testhelyzet változtatást jelent. Ezekben az esetekben a gerinc görbületei is meg fognak változni, nekünk pedig csak minimalizálni kell ezeket a változásokat a core izomzatunk segítségével annak érdekében, hogy stabilizáljuk a gerincünket, amennyire csak lehet.

Háton fekve

Háton fekve helyezzük a kezünket a derekunk alá! Billentsük előre, hátra a medencénket és figyeljük, hogy az alsó háti szakasz hogyan mozdul el a talaj irányába, amikor a medencénket magunk alá billentjük és hogyan emelkedik el, amikor az ellenkező irányba billentjük.

Ez esetben is csak egy kevés helynek kell lennie az alsó háti szakasz és a talaj között (kismértékű lumbális lordosis).

Figyelem: Ha a combunk elülső részén található izmok túlságosan kötöttek, akkor, ha kinyújtjuk a lábunkat a talajon, túlságosan előre billenhet a medencénk, túlzott mértékű görbületet hozva létre az alsó háti szakaszon. Ebben az esetben be kell hajlítanunk vagy alátámasztanunk a térdeinket, ahhoz, hogy a medencénk, és így a gerincünk, semleges helyzetbe kerüljön.

Szorítsuk le a bordakosár elülső, alsó részét úgy, hogy a spina iliaca anterior superiorral és a symphysis pubisszal egy vonalba kerüljön. Ekkor a bordakosár és a medence vízszintesen egy vonalban helyezkednek el. Végül, a fejtetőnkkel nyújtózzunk meg, ami az egész gerincet megnyújtja a talajon.

Egy erős, semleges gerinc rugalmas gerincet igényel

Végül, a gerinc görbületek megváltoztatásának képessége az egyes csigolyák mobilitásától függ. Ha a gerinc részei merevek, akkor a semleges gerinc elérése nem lehetséges teljes mértékben.

Ebben az esetben végezzünk korrekciót, támasszuk meg a fejet vagy a térdeket, ha szükséges, és szánjunk időt olyan gyakorlatok végzésére és olyan szokások megváltoztatására, melyek kifejezetten azokat a merev gerinc struktúrákat célozzák meg, melyek nehezebben elérhetővé teszik számunkra a semleges gerincet.

Amit mindenképpen jegyezzünk meg

Míg a semleges gerinc pozíció önmagában is hatékony eszköz számos helyzetben, jelentős értékkel bír annak a megtanulásának a folyamatában is, hogy számos testrészünk „beállítható”. A testünket különbözőféleképpen mozgathatjuk a legjobb végeredmény eléréséhez.

A stabil, erős gerinc, amely hatékonyan terheli a csigolyákat és a porckorongokat, lehetővé teszi számunkra, hogy fenntarthatóbb módon használjuk a testrészeinket. 

Ez lehetővé teszi, hogy könnyebben mozogjunk, függetlenül attól, hogy mit csinálunk épp: a mosogatónál állunk és elmossuk az edényeket, lehajolunk, hogy felvegyük a gyereket vagy elsétálunk az élelmiszerüzlet polcai előtt, hogy ennivalót vegyünk vacsorára.

Mindannyian képesek vagyunk megtanulni, hogyan „cipeljük” jobban a testünket. És, ha így teszünk, akkor jobban meg tudjuk őrizni egészségünket az elkövetkezendő években. 

Hogyan működik a rendelői gyógytorna és hol lehet igénybe venni?

Abban az esetben, ha a beteg járóképes, választhatja a rendelői gyógytornát és a házi gyógytornát is.

Szakterápiás és / vagy eszköz igény esetén (pl. SchrothMcKenzieDorn terápia stb.) szakemberek, eszközök rendelőnkben állnak rendelkezésre. Járóképes beteg esetén sport- és baleseti rehabilitációs gyógytorna rendelőnkben is előrhető, nem csak házi ellátásban. Rendelői gyógytorna esetén a kezelést mozgásszervi állapotfelmérés előzi meg, ami a gyógytornával együtt (is) megvalósítható.

Otthoni keretek között hatékony a műtét előtti, utáni és egyéb célú rehabilitációs, állapotfenntartó, erősítő, tartásjavító torna.

Helyszín: Arthuman Központ, 1122 Budapest, Alkotás út 15., és 1113 Budapest, Kökörcsin utca 19.

Időpont foglaláshttps://arthuman.vibrohome.hu/

Tel: 06-30-190-7315

Kiegészítő kezelési lehetőségek

Légylézer (soft lézer) kezelés

soft lézer terápia pozitív hatásai

A lágylézer alkalmazása számos hatást generál a kezelt szöveteken:

1. növeli a véráramlást: a kapillárisok és artériák tágítása;

2. biostimuláció: szövet-regeneráció, proteinszintézis stimulációja, ATP előállítás stimulációja, fibroblast mitózis stimulációja, kollagén és elasztin növelése;

3. gyulladáscsökkentő hatás;

4. anti-ödéma hatás, a nyirokrendszer stimulációjával;

5. fájdalomcsillapító hatás: az idegvégződések érzékelési küszöbének növelése.

Ultrahang terápia

Az ultrahangterápia hatásmechanizmusa

Az ultrahang sugár hatására a sejtek rezegni kezdenek, mely a szövetekben mikromasszázst eredményez. A rezgés mechanikai energiája hőenergiává alakul, mely a szövetek mélyén felmelegedést okoz. Ennek következtében az adott terület keringése, oxigén ellátása fokozódik, ami izom-, heglazítófájdalomcsillapítóhatású, ezzel felgyorsítva a gyógyulási folyamatokat.

  • Keringés fokozása, anyagcsere javítása
  • Ödéma felszívódásának segítése
  • Hegszövet fellazítása
  • Izomlazítás
  • Fájdalomcsökkentés

Házi gyógytorna és online gyógytorna

Több helyszínen az Ön otthonában és online formában pedig helyszíntől függetlenül tudunk egyéni gyógytornát biztosítani.

Hogyan működik az online gyógytorna?

Gyógytornászaink segítségével lehetőséget biztosítunk a gyógyulásra akár otthonából is. Az online videóhívás során lehetőség nyílik az alapos vizsgálatra, mivel a gyógytornász a különböző mozgásszervi problémákat videón keresztül is megfigyelheti. A kezelésre ugyanígy van mód, kivéve azokat az eseteket, aminken a gyógyítása kizárólag manuálterápiás fogásokkal lehetséges (pl. állkapocs ízületi manuálterápiás kezelés).

A kontroll online gyógytorna kezelés célja a terápiával való haladás és a páciens visszajelzései alapján szükség esetén a terápia módosítása.

Abban az esetben, ha a páciens visszajelzése alapján az állapota javul, új, összetettebb, intenzívebb gyakorlatokra kerülhet sor. Ezeket minden esetben az online kezelés során betanítja, elmagyarázza a gyógytornász.

Sikeres terápia esetén hetente-kéthetente egy alkalom online gyógytorna kezelésre van szükség, otthon azonban minden nap gyakorolni kell. A teljes terápia általában 6-12 hétig tart.

Árak és finanszírozás

Házi gyógytorna árakat erre a linkre kattintva tudja megtekinteni, a rendelői gyógytorna árakat pedig itt találja. SZÉP kártyával szabadidős keretösszegből fizethető a szolgáltatás, illetve önkéntes egészségpénztárnál is elszámolható szolgáltatásunk számlája.

Jelentkezés gyógytornára

Tel: 06-30-190-7315
Email: arthuman@arthuman.hu

Forrás: Healthline.com

This Post Has 0 Comments

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Back To Top