Barion Pixel Skip to content
A Gerincferdülés Tünetei, Kezelése

A gerincferdülés tünetei, kezelése

A gerincferdülés (scoliosis) a gerincoszlop kóros oldalirányú elgörbülése, melyet a csigolyatestek egymáson való elmozdulása, elcsavarodása okoz. A gerincferdülés kiváltó oka az esetek nagy részében ismeretlen.

Az elváltozás általában 10-12 éves korban alakul ki, főleg a lányokat érinti. A szülő számára az lehet feltűnő, hogy a gyermeknek aszimmetrikus a tartása. A vállak, lapockák nincsenek egyvonalban. Ha nem kezeljük időben a gerincferdülés kezelését, akkor ennek az aszimmetriának a romlása lehet a rövid távú következmény. Emellett még kialakulhat úgynevezett bordapúp, ez a görbület konvex oldalán helyezkedik el

JELENTKEZÉS

Jelentkezés Személyes vagy Online Gyógytornára

Foglaljon időpontot Online naptárunkban szakemberünkhöz személyes vagy online szolgáltatásra!

A gerincferdülés kiváltó oka az esetek 85 százalékában ismeretlen (idiopátiás gerincferdülés). A további 15 százalékban a kiváltó ok lehet fejlődési rendellenesség, anyagcsere-zavar, izomsorvadás. Az ismeretlen eredetű scoliosis jellemzően 10-12 éves kor között jelentkezik. Lányoknál kétszer gyakoribb az előfordulása. Az esetek 90 százalékában a háti-ágyéki gerinc átmenetnél alakul ki. Ez a fajta gerincferdülés feltehetően tartási rendellenesség miatt. Akkor alakulhat ki, ha a serdülőkori növekedés során a mozgásszegény életmód következtében az izomzat fejlődése nem tart lépést a csontok, csigolyák növekedésével.

A gerincferdülés tünetei

A gerincferdülés tünetei a következők: az egyik oldali váll, illetve csípő magasabban helyezkedik el, sánta járás, hátfájdalom, csökkent fizikai terhelhetőség.

Felosztása alapján 2 nagy csoportot különböztetünk meg:

  • Funkcionális scoliosis, mely soha nem jár torzióval
  • Strukturális scoliosis, mely minden esetben torsioval jár, eredete ismeretlen.

A scoliosisra általában jellemző, hogy a csigolyák és porckorongok terhelése egyoldalúvá válik, mely nemcsak csontos deformitásokhoz vezet, hanem az izmok lefutása, hossza, ereje is módosul és mozgás beszűkülésével, fájdalommal járhat.
Jellemző testtartás: a vállak magasságának asszimetriája, a hát, mellkas és deréktáji területeken deformitások, púpok és völgyek alakulnak ki.

A gerincferdülés kezelése

Kezelése gyógytornával, háromdimenziós ferdülés esetén Schroth tornával és tartásjavító programmal (K-Program) történik.
A kezelések célja:

  • A további progresszió megakadályozása
  • Speciális tornával a már kialakult deformitások korrekciója
  • Életmódbeli tanácsokkal a mindennapok könnyebbé tétele
  • Az megfelelő segédeszközök megválasztásában
Jelentkezzen most gyógytorna kezelésre!


Dr Kriston Ildikó vagyok, az ArtHuman Központ alapítója. Végzettségem szerint közgazdász és jogász, illetve szomatodráma vezető (a betegségek lelki hátterét feltáró módszer) vagyok. Szakképzett gyógytornász kollégáimmal írásainkkal, szolgáltatásainkkal a mozgásszervi panaszok csökkentéséért dolgozunk!

This Post Has 2 Comments

    1. Elküldtük Önnek a gyakorlatokat. Kérjük, ellenőrizze email fiókjában!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Back To Top