skip to Main Content

személyi edzésSokak számára okoz dilemmát az a kérdés, hogyan edzenek, ha már van valamilyen kisebb vagy akár komolyabb mozgásszervi vagy egyéb betegségük, elváltozásuk. Nekik segíthet a saját súlyos személyi edzés, amit szakképzett gyógytornász vezet.

Kinek ajánlott a gyógytornász által vezetett saját súlyos személyi edzés?

  1. Egészséges személyek részére: preventív jelleggel
  2. Megváltozott egészségi állapotú személyek részére
    • Belgyógyászati betegséggel élők számára: Főként cukorbetegek, hormonális problémákkal küzdők, komoly túlsúllyal rendelkezők, keringési betegséggel élők (artériás, vénás vagy nyirokkeringési zavarok) részére.
    • Mozgásszervi betegséggel élők számára: Elsősorban ízületi kopásokkal, gerincsérvvel, gerincferdüléssel rendelkezők számára.
    • Korábbi sérülés vagy műtét utáni állapotok esetén (törés, szalagsérülés, hasi műtétek, stb.)
    • Terhesség utáni állapot, pl. rectus diastasis esetén

Mit takar pontosan a gyógytornásszal végzett személyi edzés?

A pácienssel közösen kialakított rövid és hosszú távú cél megjelölése után kialakított szakszerű, személyre szabott, problémás területre adaptált edzésprogram. Ízületkímélő, funkcionális, otthon is minden további nélkül végezhető.

Miben más, mint a hagyományos személyi edzés?személyi edzés

Szakképzett gyógytornász tartja, aki a meglévő vagy kilátásban lévő belgyógyászati, kórélettani és biomechanikai tényezőkkel is tisztában van. Folyamatos figyelemráfordítás és korrekció az edző részéről a megfelelő kivitelezés és helyes begyakorlás céljából.

Kinek nem ajánlott?

Kizáró tényezők: pl. komoly ízületi instabilitás, instabil angina, súlyos szívbetegség, súlyos tüdőbetegség, súlyos (műtétet igénylő) porckorongsérv vagy gerincferdülés, csonttörés után 10 héten belül.

A program elkezdése előtt mindenképp szükséges az állapotfelmérés! A beteg anamnézisének felvételétől, a tünetek, panaszok rögzítésétől nem lehet eltekinteni.

Hogyan történik az edzés, a gyakorlatok betanulása?

A betanulás alatt minimum heti 2 alkalom szükséges edző jelenlétében. A betanulás ideje minimum 6 alkalom. Amikor elsajátította a páciens a gyakorlatokat, elég a heti 1x fenntartó edzés melletti folyamatos otthoni gyakorlás javasolt.


dr Kriston Ildikó

Dr Kriston Ildikó vagyok, az ArtHuman Központ alapítója. Végzettségem szerint közgazdász és jogász, illetve szomatodráma vezető (a betegségek lelki hátterét feltáró módszer) vagyok. Szakképzett gyógytornász kollégáimmal írásainkkal, szolgáltatásainkkal a mozgásszervi panaszok csökkentéséért dolgozunk!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Back To Top